Castelul Bánffy din Rascruci, comuna Bontida, judetul Cluj, strada Principala nr. 484, este inscris pe lista Monumentelor Istorice ale judetului Cluj, elaborata de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania in anul 2004 (a nu se confunda cu celalalt Castel Bánffy din aceeasi comuna). Castelul de la Rascruci a fost construit in secolul XVIII, in stil eclectic. Pe vremuri, aici se afla unul dintre cele mai frumoase parcuri ale domeniilor familiei Bánffy. Exista aici inclusiv un lac, astazi doar un teren malos.Cronicile familiei Bánffy spun ca in mijlocul acestui parc era amplasat un columbar (porumbar) in stil japonez si ca domeniul era folosit ca resedinta domneasca de vara. Intre anii 1752-1755 au fost restaurate casa de oaspeti si grajdul, iar cladirea actuala, realizata in stil eclectic, dateaza din 1809, ridicata fiind pe locul unei vechi resedinte de vara. Castelul a fost locuit de baronul Adam Bánffy, un pasionat al artei. Castelul de la Rascruci are o valoare istorica importanta. Este format din doua corpuri de cladire, plus alte anexe. Pavilionul (subsol, parter, etaj si sarpante inalte) este de inspiratie romana. Accesul principal al castelului se afla prin doua scari dispuse in partea sudica, urmate de o terasa incadrata de opt coloane dorice.
Piesa de rezistenta ramane salonul de primire sau sufrageria. Aici s-a pastrat un bufet din lemn cu acelasi tip de sculpturi si o vitrina cu o valoare artistica aparte, in secolul XX fiind expusa la o expozitie de la Paris.
Salonul, tipic renascentist, are peretii imbracati in lemn, cu tavan din lemn casetat. Casetele din tavan sunt sculptate in stilul Renasterii germane, fiind imprimate forma blazonului si genealogiei familiei Bánffy, precum si numele celor mai reprezentative personalitati din istoria Ungariei si Transilvaniei. Deasupra unei usi este sculptata inscriptia “Salus intratibus pax exeuntibus”. O alta piesa interesanta ca valoare artistica in incapere este soba din teracota verde. Se pare ca aceasta ar fi fost realizata dupa modelul renascentist aflat in salonul imparatului Franz Josef. Pe cele trei laturi din partea superioara ale sobei sunt sculptate scene care zugravesc alegerea capeteniei Arpad, intemeierea Ungariei si adunarea de la Ópusztaszer. Cele trei scene in relief de deasupra braului imortalizeaza pierderea bataliei din 1526 de la Mohács. La etaj se ajunge prin scara cu balustrada din lemn masiv, dupa trecerea prin foaierul cu lambriuri renascentiste. Sunt dispuse aici noua coloane cu capiteluri care zugravesc motive vegetale, usile din lemn masiv, blazonul familiei si diverse alte motive sulpturale. Din balconul castelului se poate vedea intreg domeniul Banffy. Terenul de 4,5 ha, din care 881 metri patrati construiti, sta nefolosit. Domeniul impreuna cu castelul, urmeaza a fi scos spre valorificare, Scoala Speciala care functioneaza aici din 1967 fiind desfiintata in anul 2007, conform unui proiect al Consiliului Judetean Cluj de concesionare a domeniului.