luni, 21 mai 2012

Cheile Varghisului

Fotografii cu Cheile Varghisului - Muntii PersaniCheile Varghisului sunt un sector de ingustare realizat in calcare de raul Varghis in muntii Persani, pe teritoriul judetelor Covasna si Harghita. Pe versantii adiacenti raului exista mai multe pesteri, dintre care cea mai cunoscuta o reprezinta Pestera Orban Balazs. Se intind in estul Muntilor Persani pe o lungime de 3 km in apropierea lor gasindu-se si o rezervatie de narcise. Cheile Varghisului au statut de rezervatie naturala.Cheile Varghisului sunt unul dintre cele mai frumoase teritorii naturale ale Secuimii cuprinzand pesteri, stanci de calcar, flora si fauna speciala. Pesterile au servit de-a lungul anilor ca adapost pentru oameni, fapt dovedit de multimea obiectelor gasite in acestea, cu trecerea timpului insa au venit multi vizitatori pentru a admira frumusetile acestora. In Cheile Varghisului se gasesc stanci de inaltimea zgaraie-norilor printre care curg parauri de munte, sistemul de pesteri formate inca in perioada glaciara avand o lungime de 4 km. Pe langa numeroase specii rare de animale si de plante, din totalul de 30 de specii de liliac din Romania aici se gasesc 17. Aici este tara pacii, despre care speologii spun urmatoarele: „cei care n-au vazut lumea linistei, nu pot sa inteleaga”.
Cheile pot fi apropiate urmarind cele doua indicatoare cruci (drum forestier), urcand pe malul drept al paraului Varghis. Intersectia de la Varghis este semnalat de indicatoare si de cele care semnaleaza zona apartinand naturii ocrotite. Ajungand la revarsarea paraului Hidegaszo, se face la stanga (drumul trece peste parau si continua mai departe in valea Hidegaszo), dupa care se ajunge in apropierea cheilor, la locul numit Koalja.
In functie de timpul liber pot fi planificate diferite plimbari pornind de la Koalja, izitatorii preferand pestera Orban Balazs. Pornind spre pestera si urmarind crucea albastra, se traverseaza primul pod suspendat, se face spre stanga si se continua drumul in directia paraului pana cand se ajunge la bifurcatia cararii Kocsur. Nu departe de bifurcatie se gaseste izvorul Ursilor cu apa potabila, o luam spre dreapta urmarind punctul rosu, dupa un scurt urcus ajungem la gatul Kocsur, de unde facand la stanga si sprijinindu-ne de peretii stancosi ajungem la boltitura Kocsur. Intorcandu-ne la parau, cararea continua, trece peste Kocsur si peste parau se ajunge la Felsziget. Mergand pe malul paraului se lasa in urma Nagy Kogorgeteg, privirea noastra fiind rapita de uriasa stanca Csudaloko. Peste putin timp ne gasim in fata pesterii Locsur. Cararea spre stanga din fata acesteia ne duce la turnul lui Csala si la pestera Tatarlik de unde se ajunge la un punct special de unde se ofera o panorama minunata. Merita parcurs acest traseu, deoarece vizavi de Locsur se gaseste un pod, iar traversand peste acesta si luand-o la dreapta cam 10 minute se ajunge la intrarea celei mai mari pesteri ale cheilor. Drumul inapoi se face tot pe acest traseu.