joi, 17 mai 2012

Castelul Bran

Castelul BranCastelul Bran este situat la doar 30 km de Orasul Brasov, intre Muntii Bucegi si Muntii Piatra Craiului, munti separati de Culoarul Rucar – Bran, este un important monument national si punct de reper al turismului din Romania. Construit in Trecatoarea Bran, pe drumul comercial ce lega Transilvania de Muntenia, deasupra unei stanci impunatoare, oferea prin deschiderea trecatorii o larga panorama atat spre Tara Barsei cat si spre dealurile si valea Moeciului. Initial Castelul Bran (in limba slava “brana” inseamna poarta) a fost o fortareata cunoscuta sub numele de Dietrichstein, construita in anul 1212 la Ordinul Cavalerilor Teutoni si atribuita magistrului Theodorikus, ce a fost cucerita insa de sasi spre sfarsitul secolului al XIII-lea si supusa jurisdictiei comitatului regal de Alba Iulia.Prima atestare in istorie a Castelului Bran o reprezinta actul emis la 19 noiembrie 1377 de Ludovic I d’Anjou prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi o noua cetate de piatra la Bran cu munca si cheltuiala lor proprie, pe locul fostei fortarete teutone. In schimb, regele confirma subordonarea a 13 localitati fata de noua Cetate. Locuitorii satelor din jurul cetatii, care erau situate pe hotar, aveau rolul de a pazi granitele. Conducerea fortaretei a fost incredintata unui castelan, care pe langa functia de comandant militar al garnizoarei, formata initial din briganzi si balistari englezi, avea si atributii administrative si jurisdictionale. De asemenea negustorii care treceau prin acest punct de vama plateau a 30-a parte (tricessima) din valoarea marfii transportate drept vama. Veniturile astfel obtinute erau considerabile.

Castelul a fost cedat domnitorului Mircea Cel Batran de catre brasoveni si a apartinut de Tara Romaneasca pana in 1419 cand dupa moartea domnitorului, regele Sigismund de Luxemburg a transferat comitelui secuilor drepturile asupra cetatii. In timpul lui Iancu de Hunedoara (1441-1446), conducerea Cetatii Bran a fost incredintata Voievodului Transilvaniei. In 1498, cetatea si domeniul Bran au fost zalogite Brasovului, care le-a stapanit cu titlu de posesor. Prin actul emis de Gheorghe Rakoczi al II lea, principele Transilvaniei (1648-1660), la 25 aprilie 1651, orasul Brasov devine proprietarul de drept al cetatii si domeniului Bran.
Dupa revolutia din 1848 se desfiinteaza domeniul feudal al Branului, iar castelul, ramas in continuare in proprietatea Brasovului, a fost ocupat de trupele austro-ungare in 1877. In urma unui proces care a durat pana in 1883, castelul a fost redat Brasovului.

La 1 decembrie 1920, Castelul Bran a fost donat Reginei Maria, in semn de recunostinta din partea Consiliului Orasenesc Brasov pentru contributia la Unirea cea mare de la 1918. Imediat dupa aceasta, timp de 7 ani, Castelul a intrat intr-o perioada de restaurare, sub conducerea arhitectului Curtii Regale, Carol Liman. Acesta a conceput ansamblul ca o resedinta de vara pentru familia regala. Tot in aceasta perioada a fost construita si Casa de ceai. In timpul acestor lucrari, castelul a fost modernizat, este dotat cu apa curenta de la o fantana sapata in stanca, adanca de 57 de metri si iluminat de la o uzina electrica cu turbina. Apoi, in 1938, Regina Maria a lasat Castelul Bran drept mostenire Principesei Ileana, care l-a stapanit pana in 1947. Dupa abdicarea Regelui Mihai in 1947, castelul intra in posesia statului si este transformat in muzeu de istorie medievala deschizandu-si portile publicului in data de 28 aprilie 1957. In 1997 colectia muzeului este completata, iar in 2009 Castelul Bran este retrocedat urmasilor Principesei Ileana si anume fiul acesteia Dominic de Habsburg. Proprietarii s-au angajat ca timp de trei ani sa nu-i schimbe destinatia de muzeu, iar Romania si-a asumat si costurile renovarii si intretinerii castelului si are un drept de preemptiune pentru achizitia viitoare a castelului.

Castelul Bran, unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectura medievala din Romania, cu functii istorice, militare si economice, este cunoscut de catre turistii din intreaga lume drept Castelul lui Dracula.

Castelul Bran a fost botezat Castelul lui Dracula in urma cu trei decenii, de catre turisti straini, veniti in cautarea lui Dracula din filmele de groaza realizate dupa romanul lui Bram Stoker. Turistii au surprins la intrarea in Transilvania un castel care prin infatisare se asemana cu castelul descris de catre autorul irlandez. De aceea l-au botezat Castelul lui Dracula. Legatura intre domnitorul Tarii Romanesti, Vlad Tepes si Dracula, vampirul sangeros, pare a fi mult mai simpla. Istoria consemneaza mai multe campanii intreprinse de catre Vlad – Tepes – Dracula de pedepsire a negustorilor sasi brasoveni care nu se supuneau poruncilor voievodului cu privire la comertul prin targurile din Tara Romaneasca. Si este logic ca trecerea sa se fi facut pe la Cetatea Bran, trecatoarea cea mai apropiata de Brasov, care facea legatura cu Targovistea, resedinta domnului muntean. Relatiile insa cu castelanii de la Bran nu au fost prea cordiale, intrucat acestia erau reprezentanti ai Cetatii Brasovului, ostili lui Vlad Tepes.

Daca Vlad Tepes a stapanit Castelul Bran e greu de raspuns intrucat documentele scrise nu consemneaza acest lucru, de fapt se stie oficial ca nici nu ar fi trecut pe aici vreodata, insa legenda din spatele Castelului Bran – Castelul lui Dracula pare atat de reala ca ne-ar placea sa fie reala.