Comuna Mediesul Aurit unde se gaseste Castelul Lonyai se afla pe malul drept si in lunca raului Somes, la o distanta de 21 km de municipiul Satu Mare. Se poate ajunge aici pe DJ 192, si daca va aflati in zona merita sa faceti un mic ocol sa vizitati castelul din localitate. Castelul Lonyai (1620-1657), azi ramas in paragina, a fost o opera de frunte a Renasterii transilvanene intalnita in judetul Satu-Mare. Cladirea este constituita din 4 aripi de cladiri dispuse continuu in jurul unei curti centrale, prevazut cu bastioane in forma de pana, prismatice la colturi.Castelul Lonyai are o fatada principala expresiva, strajuita central de un turn octogonal asezat deasupra gangului portii si ancadramente valoroase din piatra. Starea prezenta este cauzata in mare parte si de un incendiu din timpul celui de al doilea razboi mondial. Mediesul Aurit este cunoscut inca din anul 1271 sub denumirea de Megyes, iar din anul 1273 sub denumirea de Medies. Vestigii valoroase privind istoria straveche si veche a acestor locuri au facut ca ea sa fie cunoscuta inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, iar cele mai renumite descoperiri arheologice care se leaga de aceasta comuna sunt cu siguranta cuptoarele dacice, cele mai mari din Romania. Cercetarile arheologice incepute aici in anul 1964 au dus la descoperirea unui adevarat centru mestesugaresc, constand din 17 cuptoare pentru ars ceramica. Ele au fost foarte bine conservate, si se pot vizita in hotarul comunei, la punctul numit “Suculeu”.
Biserica reformata s-a construit in 1892, in peretii ei fiind zidite si pietrele cioplite din vechea biserica, construita inca de Susana Bathory, nobila din Seini. In centrul satului se inalta biserica ortodoxa, construita in 1892 si cea greco-catolica, iar tot aici putem vedea si monumentul dedicat participantilor din localitate la revolutia din anul 1848. In hotarul de vest al localitatii se intinde o padure cu faima istorica, loc de refugiu in vremurile trecute pentru talhari si curutii lui II. Rákóczi Ferenc. In 1493 cetatea este ocupata cu forta de cei din familia Bathory, care vor fi stapani peste domeniul Mediesului vreme de un secol, cand prin succesiune revine familiei Lónyai. Sigismund Lónyai este cel care va transforma cladirea intr-un castel renascentist in aprox. 1630, unul dintre cele mai frumoase edificii din Transilvania contemporana. Ruinele actuale sunt ramasitele acestui maret edificiu, alcatuit din 4 aripi de cladiri cu doua etaje, dispuse continuu in jurul unei curti centrale, prevazut cu bastioane in forma de pana (prismatice la colturi). Cetatea Medies a existat deja in sec. al XIII-lea, fiind mentionat (’Villa Megyes’) in 1278 ca si proprietate a lui Andras, fiul lui Jákó din neamul Kaplyon. Ulterior acestuia i-au fost confiscate toate bunurile si cetatea ajunge in proprietatea voievodului Transilvaniei, Miklos, fiul lui Móricz, din neamul Pok. Pana la stingerea sa, aceasta familie va pastra domeniul Medies.
Dupa moartea lui Sigismund Lónyai, fiica lui, Anna devine proprietara castelului. Turcii il asediaza fara succes in 1661, si ca razbunare incendiaza toate casele din localitate. Dar ce nu au reusit sa ocupe turcii, va fi distrus cativa ani mai târziu, in timpul principelui Apafi. Anna Lónyai organizeaza in 1670 un atentat cu ceilalti nobili din zona impotriva mercenarilor germani din cetatea Satu Mare, care predau constant satele din imprejurimi. Acestia intorcandu-se dintr-un raid sunt surprinsi si masacrati, dar urmarile pentru cei care au planuit atacul sunt la fel de severe: Anna Lónyai este condamnata la moarte si confiscare de bunuri. Castelul a fost aruncat in aer in acelasi an. Ce a mai ramas din ea este distrus in 1707, in timpul revolutiei lui Rakoczi II. Familia Wesselényi achizitioneaza ruinele in 1732 si o reconstruieste, dar masivul castel nu va mai avea niciodata maretia din timpul lui Sigismund Lónyai. Urmatorul proprietar va fi familia Teleki, care o va stapani in secolul XIX, cand starea edificiului este deja intr-o degradare constanta. Nu va mai fi restaurat decat in 1941, dar renovarea din temelii din nefericire nu are un efect de durata, castelul fiind incendiat de trupele sovietice in 1944. Astazi castelul – singurul renascentist din judetul Satu Mare – este ruinat si se degradeaza pe zi ce trece. Si totusi, cu toata starea sa de ruina domina si acum imaginea centrului comunei.