vineri, 18 mai 2012

Cetatea Aiudului

Cetatea AiuduluiIn mijlocul orasului Aiud se pastreaza una din cele mai vechi cetati urbane din Transilvania (sec. XIII-XVI), Cetatea Aiudului. Pe acest loc cercetarile arheologice au relevat existenta unei asezari daco-romane din secolul III, peste care ulterior a fost inaltata o fortificatie de pamant. Peste aceasta fortificatie, a fost ridicata cetatea in doua faze. Cercetarile arheologice au decoperit prima faza ca avand loc in secolul XIV. Aceste date intra in contradictie cu traditiile locale sasesti care indica ridicarea cetatii inainte de marile invazii ale tatarilor din 1241, dar nu a putut fi confirmata aceasta ipoteza. In prima faza cetatea Aiudului era de fapt o biserica fortificata, similar multor alte biserici fortificate transilvanene. A doua faza de constructie a cetatii Aiudului a avut loc in perioada secolelor XVI-XVII. Forma actuala a cetatii a fost definita in cea de-a doua faza de constructie, cand zidurile au fost extinse. De plan poligonal neregulat, cu o suprafata de app. 3.500 m2 si construita din piatra bruta cu o grosime a zidurilor de 1,2m, cetatea a fost intarita cu turnuri atribuite diversor bresle mestesugaresti care le intretineau si al caror nume il purtau. Avea 9 turnuri: Turnul Macelarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Blanarilor, Turnul Dogarilor, Turnul Olarilor, Turnul Kalendas, Turnul Lacatusilor-Fierarilor si Turnul Portii. Din randurile fiecarei bresle responsabile de turnuri, se alegeau ofiterii de breasla, comandantii militari ai cetatii.
Legatura intre turnuri se facea prin drumul de straja aflat in spatele parapetului, la care se avea acces prin intermediul mai multor scari din lemn. In interiorul celor 9 turnuri, la nivelele superioare ale lor se putea ajunge prin scarile interioare de lemn. In interiorul zidurilor cetatii se afla Biserica Reformata-Calvina, ridicata in stil gotic tarziu la sfarsitul sec. XV, de tip biserica-hala cu trei nave, cu absida poligonala si turn pe vest, interiorul modificat baroc. Langa aceasta este dispusa Biserica Evanghelica-Luterana, ridicata in a doua jumatate a secolului XIX, pe locul unei capele construite in 1333-1334. Pe latura de nord a cetatii se afla Palatul Voievoidal (sec.XVI-XVII), care a apartinut principelui ardelean Gabriel Bethlen (in anii 1612-1629). In palat functioneaza Muzeul de Istorie din Aiud. Cele 9 turnuri ale cetatii sunt: Turnul macelarilor – rectangular, turnul pastreaza inca elemente din faza sa initiala de constructie (secolul XIV). A fost dat in grija breslei macelarilor inca de la inceput, fiind ingrijita de aceasta pe durata intregii sale istorii. Breasla macelarilor apare mentionata din secolul XV, primind mai multe privilegii din partea principilor transilvaneni (1589, 1749). In perioada moderna breasla s-a transformat in asociatie profesionala; Turnul croitorilor; Turnul cizmarilor – de forma rectangulara, turnul a apartinut intai breslei lacatusilor, in secolul XVIII fiind atribuit cizmarilor. Breasla cizmarilor apare mentionata inca din secolul XV. In peretele turnului sunt zidite 3 inscriptii: insemnele breslelor lacatusilor, ale cizmarilor si o a treia care consemneaza faptul ca in 1706 turnul distrus a fost dat breslei cizmarilor care l-a reparat pe cheltuiala sa in 1734; Turnul blanarilor; Turnul dogarilor este dispus in coltul de sud-vest al celei de-a doua incinte a cetatii. Breasla dogarilor aiudeni apare mentionata din 1519, fiind de-a lungul timpului una dintre cele mai redutabile bresle transilvanene de dogari. Pe peretele turnului sunt sapate in piatra insemnele breslei si anul ultimei reparatii efectuate – 1744; Turnul olarilor – este ridicat deasupra unei fundatii datand din secolul XIV, avand o forma de patrulater. A apartinut uneia dintre cele mai renumite bresle din Aiud, cea a olarilor. Breasla olarilor apare ca beneficiind de privilegii din partea principilor transilvaneni inca din 1748, ei existand pana in primele decenii ale secolului XX, sub forma de asociatii sau ca mesteri independenti; Turnul Kalendas – a fost construit deasupra unui vechi contrafort de sustinere a zidului vestic al cetatii. Initial a apartinut breslei franghierilor, ulterior fiind donata asociatiei “Kalendas” sau “Sfantul Spirit”.
Turnul lacatusilor-fierarilor – a fost primit de breasla lacatusilor si fierarilor in secolul XVIII dupa distrugerea cetatii de catre trupele habsburge si ale curutilor, fiind destinat a asigura apararea cetatii dinspre nord-vest. Pe peretele turnului este increstata in piatra emblema breslei. Aceasta este una dintre cele mai vechi bresle din Aiud, fiind mentionata inca din secolul XVI si existand pana la inceputul secolului XIX; Turnul Portii – a fost ridicat inca de la inceput (secolul XIV), pe sub el asigurandu-se accesul in cetate. Poarta aflata sub turn era legata de podul mobil care facea legatura peste santul cu apa, in acest fel asigurandu-se controlul celor ce intrau in cetate. Pana la sfarsitul secolului XVIII santul a continuat sa fie utilizat. Intr-o a doua faza de constructie, pe partea vestica a turnului portii a fost ridicata cladirea ce adaposteste azi Muzeul de Istorie din Aiud.