vineri, 18 mai 2012

Cetatea Buridava

Cetatea BuridavaCetatea Buridava, conform scrierilor geografului grec Ptolemeu, este capitala tribului geto-dac al burilor, localizata in orasul Ocnele Mari, judetul Valcea. In traducere libera inseamna cetatea sau orasul burilor. Alaturi de cetatile de la Gradistea si Tetoiu, au facut parte dintr-un sistem defensiv ingenios in partea de sud-est a resedintei regilor daci din Sarmizegetusa muntilor Orastiei.Importanta cetatii Buridavei era si apararea nepretuitei bogatii a locului, sarea. Se stia de mai mult timp de Buridava romana care se gasea pe teritoriul localitatii Stolniceni, la aceea data localitate componenta a orasului Ocnele Mari, fara a se banui ca Buridava dacica se afla la circa 5 km. Se stia ca dava romana era de o data mai recenta ca urmare a alungarii populatiei dacice din vatra strabuna in timpul ocupatiei romane. Intamplarea face ca prin anul 1960 un profesor din Ocnele Mari, Gheorghe Mosteanu, care avea o gradina intr-un loc numit Cosota, sa gaseasca sapand, cioburi de oale de lut. Observand ceva mai deosebit la ele, le duce la fostul muzeu national din Ramnicu Valcea. Conducerea muzeului le da spre studiu profesorului Dumitru Berciu, care stabileste originea lor dacica si hotaraste deschiderea unui santier arheologic.
Cu acest prilej este descoperita o necropola din care sunt scoase la lumina o serie de obiecte din lut cum sunt cesti, farfurii si vase. Intr-un mormant a fost gasite chiar si cercuri din banda de fier, posibile cercuri de butoi. Dar ce este mai important, este ca pe unele cioburi de ceramica au fost gasite inscriptii ca “Reb, Mark si Bur”, acesta din urma pare sa ateste ca provin de la populatia burilor, locuitorii cetatii. Pe o vaza de lut s-a gasit inscriptia “Basileo Thiamarcos Epoiei”, numele regelui local, contemporan cu imparatul roman Octavian Augustus. Terma romana, singura constructie descoperita pana acum din castrul roman de la Buridava aflat in zona suburbana a Ramnicului va fi restaurata. Conducerea Muzeului Judetean Valcea intentioneaza sa aloce aproximativ un milion de lei pentru refacerea zidurilor ca pe vremea romana, din nisip, var si piatra, in scopul de a introduce castrul roman din Ramnic in circuitul turistic. In prezent, la Stolniceni, din ceea ce se presupune ca ar fi ruinele unui fost castru roman nu se vad decat niste urme de ziduri. Dupa 50 de ani de cautari, arheologii au reusit sa scoata din pamant doar o terma si un zid, locatia exacta a castrului ramanand in continuare un mister. Situl arheologic Buridava Romana este inscris in lista monumentelor istorice de categoria A. Ruinele termei romane au fost scoase la iveala prin anii 1950. Initial s-a crezut ca a fost gasit castrul dar, pe masura ce sapaturile inaintau arheologii au descoperit ca era vorba despre o baie romana. Termele, erau construite de catre unitati militare care stationau in castru.
Ele erau folosite de garnizoana castrului si, cel mai probabil au fost distruse odata cu distrugerea castrului. Cetatea Buridava romana se presupune ca ar fi fost ridicata in anul 103, la sfarsitul primului razboi daco-roman. La inceput, in zona a fost o tabara militara romana, care s-a transformat apoi intr-o colonie care era, conform cercetarilor arheologice, mai mare decat Ramnicul anului 1900. Printre materialele arheologice descoperite s-au gasit fragmente de tigla romana pe care este inscris numele unei unitati militare care a functionat la Buridava intre anii 103-105 d.H. E vorba de Cohors II Flavia Bessorum, numita dupa recrutarea legionarilor romani. In ultimii ani, partea vizibila a ruinelor termei a inceput sa se degradeze si din cauza localnicilor, care au transformat situl arheologic in izlaz si au luat piatra pentru a construi diverse „cotete” prin gospodarie. Santierul a fost imprejmuit, dar asta nu-i impiedica pe localnici sa intre, pe poarta si sa arunce gunoaie. Cercetarile arheologilor se efectueaza intr-un perimetru de 7.000 de metri patrati, teren care se afla in proprietatea Consiliului Judetean Valcea din 1960, printr-o decizie a mai-marilor tarii de la acea vreme, dupa descoperirea termei. Pe teritoriul judetului Valcea vestigiile romane, civile si militare, sunt numeroase, Buridava Romana si castrul Arutela situat pe malul Oltului, in imediata apropiere a Manastirii Cozia fiind cele mai importante. Din centura de castre ridicate pe malul Oltului, pe teritoriul valcean importante sunt si Praetorium I si II (Copaceni – Racovita), castrul de la Titesti, castrul de la Radacinesti (Berislavesti), Castra Traiana (Sambotin, Daesti). In afara castrului Buridava Romana exista si o Buridava Dacica – o fortificatie construita din lemn si valuri de pamant, cu cel putin o suta de ani mai inaintea celei de la Stolniceni, situata la 15 kilometri distanta de aceasta, la Ocnele Mari.