Cheile Tisitei este o rezervatie de tip mixt (hidrogeomorfologic, forestier, floristic, faunistic si de peisaj). Este situata in bazinl hidrografic al Tisitei, avand limitele pe cumpenele de ape care separa bazinul de Putna si Naruja.Limitele se inscriu pe varfurile Tisaru Mare, Tisaru Mic, Dealul Crucilor, Culmea Lespezi, Varful Titilelor, Groapa Adanca, Groapa Larga, Varful Cristianu Mare, Varful Coza, Varful Gurguiata, Varful Porcului. Cea mai apropiata localitate este Lepsa.
Vaile sunt inguste, cu o mare energie de relief, avand pe alocuri aspect de canion. Cheile Tisitei sunt formate din zone ingustate cu aspect de canion ce alterneaza cu bazinete depresionare (La Pandar, Lunca Larga, Gurguiata). Datorita existentei fostului terasament de cale ferata forestiera, Cheile Tisitei au devenit usor accesibile. Relieful prezinta zone extrem de accidentate, cu pereti aproape verticali, dar si zone cu o panta redusa, Luncile Tisitelor. Foarte spectaculoase sunt branele Tisaru, Peretele Porcului, Altarul Tisitei, Rapa Caprei, Caciulata, Culmea lui Toader, Muntele Condratu, Coza-Cristianu, Zburatura.
Padurea este regenerata, in secolul 19 toata zona fiind defrisata. Se intalnesc paduri de fag si in amestec care formeaza habitatul a numeroase specii de carnivore mari. Aici se intalnesc numeroase exemplare de capra neagra colonizate din anul 1982, care pot fi observate pe brane. Iarna se pot observa numeroase urme ale vidrelor in albia Tisitei. Dintre speciile floristice importante amintim floarea de colt, papucul doamnei, barba ungurului, tulichina.