duminică, 20 mai 2012

Muntii Ciucas

Muntii CiucasSunt alcatuiti din doua culmi principale, culmea Ciucas – Bratocea pe aliniamentul SV-NE si culmea Gropsoarele – Zaganu pe directia NV-SE, unite prin inseuarea muntelui Chirusca. Culmea Ciucas – Bratocea reprezinta partea de vest a masivului, ce se imparte in doua compartimente separate de saua Tigailor. Culmea Ciucas reprezinta compartimentul nordic, atingand inaltimea maxima in Varful Ciucas (1954 m), iar culmea Bratocea reprezinta componenta sudica, intinzandu-se pe mai bine de 5 km. Culmea Gropsoarele-Zaganu se intinde pe mai bine de 4 km, avand un relief mai monoton in partea de nord, inaltimea maxima fiind varful Gropsoarele de 1883 metri.
Din punct de vedere hidrografic trebuie amintit raul Teleajen si Paraul Berii.
Principalele locuri de cazare si puncte de acces in masiv sunt reprezentate de Statiunea Cheia si Cabana Muntele Rosu la care se poate ajunge prin Pasul Bratocea dinspre Brasov. Statiunea Cheia dispune de doua hoteluri si numeroase pensiuni, iar Complexul Muntele Rosu cuprinde cabana initiala, construita in 1948 si cabana Bujorul Rosu plus o sala de discoteca, langa care este amplasata cabana Silva si o statie seismica.
Fosta cabana “Alexandru Vlahuta” (cunoscuta si sub numele de “Cabana Ciucas”) este in prezent dezafectata fiind in mare parte distrusa. in 2008 s-a inceput organizarea de santier in vederea construirii unei noi cabane pe acelasi amplasament de pe Muntele Chirusca.
Exista o rezervatie naturala cu relief ruiniform si cu o vegetatie bogata de pajisti, tufarisuri (afin, ienupar, smardar, jneapan) si plante de stancarie (rogoz verde, floare de colt). In Masivul Ciucas traiesc numeroase animale salbatice: urs, mistret, cerb, ras, vulpe, jder, veverita, pisica salbatica, capra neagra. Pasarile sunt reprezentate prin vultur, acvila de munte, uliu, privighetoare, cinteza, scatiu, iar reptilele prin vipera comuna si soparla de munte (Lacerta vivipara).