sâmbătă, 19 mai 2012

Partia de Ski Kalinderu

Partia Kalinderu - BusteniPartia de ski Kalinderu este situata in Statiunea Busteni, in proprietatea Primariei orasului, o partie relativ noua dar una din cele mai bine dotate partii din Romania.
Denumirea partiei vine de la Ioan Kalinderu (1840-1913), fost administrator al Domeniilor Coroanei Regale in timpul regelui Carol I.
Partia Kalinderu este una dintre cele mai moderne partii din tara si ii poate face pe schiori sa se indragosteasca de oraselul de la poalele Caraimanului. Partia trece prin mijlocul padurii facandu-te sa te simti cu adevarat in inima naturii.
Partia de la poalele Caraimanului te face sa uiti ca esti in Romania. O instalatie de telescaun produsa in Italia asigura transportul pe cablu pana la punctul de pornire pe partie. Zapada pe partie este abundenta in sezonul de ski si nu exista nici un hop care sa va incomodeze.Partia Kalinderu a fost omologata de federatia internationala de ski, putand astfel organiza concursuri si gazdui schiorii de performanta.
Partia Kalinderu are in dotare tunuri de zapada artificiala, pentru batatorirea acesteia folosindu-se masini speciale. Instalatia de transport pe cablu are o lungime de 1.070 m si parcurge o diferenta de nivel de 295 m. Capacitatea telescaunului este de 1.200 persoane intr-o ora. Avand o viteza de 5 metri pe secunda, durata transportului este de aproximativ 3.5 minute. Numarul de vehicule pe linie este de 37, la un interval de 15 secunde. Statia inferioara a telescaunului este plasata foarte bine astfel incat de pe partie poti sari direct in telescaunul de 4 locuri.
Partia Kalideru are si instalatie de produs zapada: o conducta de-a lungul intregii partii, 4 tunuri automate de produs zapada, 21 de hidranti si un bazin de apa cu o capacitate de 5.000 mc. Apa este captata direct din raul Valea Alba.
Pentru un strat de 20 cm de zapada instalatia trebuie sa functioneze 120 ore la o temperature de -4 grade Celsius si 72 ore la o temperature de -7 grade Celsius.