Redescoperirea zacamantului de apa minerala si dioxid de carbon are loc intre anii 1796-1805, avand un rol deosebit de important in evolutia asezarii. Datorita evolutiei localitatii, in 1811 s-a deschis primul sezon balnear organizat, fiind infiintata si Statiunea Balneara. Buziasul, devenit oras la inceputul anului 1956, este situat in partea de sud-vest a tarii, in Campia Banatului, la poalele nord-vestice ale Dealului Silagiu, pe cursul inferior al paraului Valea Salciei, in Depresiunea Buziasului, la o distanta de 25 km (pe DJ 592) si 28 km (pe cale ferata) fata de Lugoj si de 34 km (pe DJ 592) si 37 km (pe cale ferata) fata de Timisoara. Orasul are o altitudine medie de 128m. Buzias se caracterizeaza printr-un regim climatic temperat-continental moderat, cu caractere de trecere intre climatul continental si cel mediteranean, sub influentele maselor de aer propagate dinspre Marea Mediterana. Evolutia anuala a temperaturii se caracterizeaza printr-o periodicitate simpla, regimul termic fiind moderat, cu o medie anuala de 10,5°C.
Valoarea terapeutica a apelor minerale a devenit cunoscuta in scurt timp atat in Ungaria, cat si in tarile vecine, la acea vreme zona fiind parte a Imperiului Austro-Ungar. In 1819, Buziasul este declarata localitate balneara, data la care erau deja in exploatare cinci izvoare. Tratamentul se va realiza pana la sfarsitul secolului al XIX-lea prin cura interna, consumul apei minerale fiind de baza (se tratau anemii, afectiuni ale aparatului urinar, ale colonului, stomacului, ficatului, ale cailor respiratorii, boli ginecologice, boli de nervi etc.). Dezvoltarea statiunii este legata de descoperirea in anul 1903 a stratului acvifer artezian, ce a permis introducerea tratamentului maladiilor cardiovasculare prin cura externa (bai in apa minerala puternic carbogazoasa incalzita). In 1840 are loc prima imbuteliere a apei minerale din localitate, aceasta fiind realizata de catre Dr. Gheorghe Ciocarlan. Procesul de imbuteliere a apei are loc la izvorul Iosif, unul dintre cele mai vechi din Buzias. In 1871, sunt mentionate ca fiind operationale un numar de opt surse de apa, din care trei izvoare cu apa minerala destinata consumului si cinci izvoare cu apa destinata bailor. In aceasta perioada apare si primul strand cu apa termala, iar cantitatea de apa imbuteliata ajungea la 15.000 de sticle pe an. Calitatea apei de Buzias devine apreciata in tot imperiul si este comercializata la Budapesta, Neusatz, Timisoara, Lugoj, Sibiu. Un nou pas in evolutia statiunii are loc in 1893, cand Buziasul este cumparata de Erwin Scottola, care dezvolta comertul cu apa minerala imbuteliata, introducand dopurile din portelan cu garnitura de cauciuc. In 1906, statiunea Buzias este achizitionata de industriasul Jakob Muschong si va ramane in posesia familiei Muschong-Patianski pana la nationalizare, in 1948. Asupra proprietatii statiunii mai exista dispute legale si in acest moment, problemele juridice existente limitand destul de mult investitiile efectuate pentru dezvoltarea statiunii. In anul 1906 incepe constructia unei fabrici de apa minerala, sub numele de Phönix. Aceasta va deveni functionala in 1907, va avea o suprafata de 700 metri patrati, cu 36 de muncitori si o capacitate de imbuteliere de peste un milion de sticle pe an si 1.000 kg de bioxid de carbon zilnic. In 1948, statiunea este nationalizata si este oprita imbutelierea apei minerale de Buzias, activitatea reluandu-se abia in anul 1956, prin societatea Apemin.
In acest moment, principala structura de cazare a societatii este Hotelul Parc. Acesta are trei etaje si dispune de 282 de locuri de cazare distribuite in 30 de camere cu pat matrimonial, 107 de camere cu doua paturi si patru apartamente cu un dormitor. Hotelul are in dotare restaurant cu o capacitate de 300 de locuri, din care 50 pe terasa. Camerele sunt dotate cu telefon, televizor, internet wireless. Mai este disponibil un bar de zi cu o capacitate de 60 de locuri, un Beauty salon, un centru de conferinte cu trei sali (15-100 de locuri) complet dotate si utilate, un centru spa propriu, parcare proprie. La Hotelul Buzias sunt disponibile 46 de camere cu un total de 92 locuri de cazare. Sala de conferinte are 300 de locuri.
Principala „atractie” turistica a Timisului este turistul de afaceri. Din datele oficiale ale Directiei de Statistica, doua treimi din turismul derulat in judet are acest caracter de afaceri. Iar statiunea Buzias beneficiaza de un mare atu in acest domeniu. Buziasul se poate mandri ca este singura zona din jurul Timisoarei care ofera posibilitati mari de cazare si gazduire pentru turismul de afaceri. Datorita numarului mare de locuri de cazare si a salilor de conferinte deja functionale, aici se pot organiza intalniri, seminarii, conferinte de mari dimensiuni.