Castelul Iulia Hasdeu este cunoscut in traditia populara a acelor meleguri sub numele de “Templul Spiritului“. Situat la 97 de kilometri spre nord de Bucuresti, in Campina, scriitorul si istoricul roman Bogdan Petriceicu Hasdeu a construit intre 1893 si 1896 palatul pe care l-a dedicat memoriei fiicei sale Iulia.Castelul Iulia Hasdeu este construit in mijlocul unui parc, conferindu-i acestuia, daca mai era nevoie, doza de personalitate, grandoare, estetic arhitectural si „mantia de mister” situata la granita dintre mit si realitate.Iulia Hasdeu a fost un copil supradotat, care, la varsta de numai 11 ani, absolvea Colegiul National Sfantul Sava. In paralel a urmat cursurile Conservatorului de muzica din Bucuresti. Si-a continuat studiile la Paris, uimindu-si profesorii cu talentul sau. Primul ei volum de poezii a fost scris in 1887 si apare doi ani mai tarziu, sub pseudonimul Camille Armand. Vorbea coerent trei limbi straine, scria poezii si piese de teatru. Un mic geniu, am putea spune, avand in vedere ca la 5 ani deja scria versuri. La 29 septembrie 1889, Iulia Hasdeu moare de tuberculoza, la varsta de 19 ani, fiind inmormantata in Cimitirul Bellu.
Distrus de durere, tatal ei, B.P. Hasdeu, construieste un castel (1893-1896), in Campina, in memoria fiicei sale. Micul castel a fost construit pentru a tine legatura cu Iulia prin intermediul sedintelor de spiritism.
Castelul Iulia Hasdeu este alcatuit dintr-un turn central strajuit de alte doua mai mici, de o parte si de alta a acestuia. Aspectul castelului este unul atipic pentru tara noastra si legenda spune ca a fost proiectat si construit special pentru activitatea spiritista a lui B.P. Hasdeu in memoria ficei sale. Castelul este construit pe principiul numerelor magice 3 si 7, avand de exemplu trei turnuri, trei pivnite si scari formate din cate sapte trepte, care duc spre acestea. Intrarea principala in castel se face printr-o usa enorma din piatra masiva care este plasata pe un ax cu diamant in jurul careia usa se roteste cu usurinta, datorita inclinarii acestui ax, in functie de rotatia pamantului. Pe aceasta usa de piatra se afla sculptat blazonul familiei Hasdeu si doua inscriptii: prima este „ pro fide et patria„ (pentru credinta si tara) iar a doua este “e pur si muove” (si totusi se invarteste), indemnandu-i pe vizitatori sa apese acest bloc de piatra care se deschide cu usurinta, permitand intrarea in castel. De o parte si de alta a usei principale, se afla usi secundare care sunt folosite de obicei pentru intrarea in castel. Tot pe de o parte si de alta a usei principale se afla doua scaune din piatra pe care sunt scrise numele purtate de Iulia in cele sapte vieti pe care le-a trait pe pamant. Deasupra usei de piatra este sculptat ochiul lui Dumnezeu, cuprins intr-un triunghi. In stanga si dreapta, se afla doua oglinzi mari care multiplica la infinit imaginea vizitatorului, ca un fel de primire a acestuia intr-o lume inedita,mistica plina de mister. In continuare se afla o camera impunatoare in mijlocul caruia se afla un stalp de piatra inalt pe care se gaseste statuia lui Isus Cristos in marime naturala. In spatele stalpului se afla trei camere mici, una reprezinta sala de muzica cu pian si celelalte doua biblioteca castelului. In stanga si dreapta camerei mari se afla camere mai mici, intre care birourile si dormitoarele Iuliei si ale familiei Hasdeu. In ultima parte a castelului, se afla camera de spiritism unde se gaseste mobilier facut din lemn fara cuie, pe baza cifrei 3 (scaune cu 3 picioare, de forma triunghiulara, in 3 muchii), precum si masa de spiritism si multe documente legate de aceasta activitate inclusiv fotografii de epoca. Aceasta camera comunica cu una din camerele castelului printr-o fereastra speciala in care aparea fantoma chemata pentru discutii si ea putea fi vazuta de grupuri de persoane martori, plasate in cele doua incaperi. Camerele sunt separate prin usi metalice tip grilaj pentru a putea permite libera circulatie a spiritelor.
Turistii muzeului mai pot admira portretele membrilor familiei Hasdeu, obiecte care au apartinut familiei Hasdeu, fotografii si documente originale, mobilierul vechi de peste un secol, manuscrise si colectii ale revistelor conduse de marele filolog ori la care acesta a colaborat, editii princeps ale cartilor savantului B.P. Hasdeu, precum si tablouri valoroase a unor pictori renumiti precum Sava Hentia, Nicolae Grigorescu.
Tot legenda spune ca marele savant a innebunit dupa moartea fiicei si astfel a inceput sa fabuleze, sa vorbeasca singur, avand impresia ca o vede pe Iulia. Petrecea mult imp in acel castel, singur, vorbind cu peretii.
Adevarul se pare ca numai Hasdeu il stie si, din pacate, l-a luat cu el. Insa este interesant sa ne putem da si noi cu parerea macar la nivel apreciativ si admirativ deopotriva.