Castelul Pelisor, spre deosebire de Castelul Peles, este un castel de mici dimensiuni, acesta avand 99 de incaperi foarte frumos decorate si mobilate. Multe dintre aceste camere impresioneaza prin rafinamentul si eleganta lor, decoratiunile fiind alese de catre Regina Maria ajutata de artistul vienez Bernhardt Ludwig. A fost construit de arhitectul ceh Karel Liman intre anii 1899 si 1902, acelasi arhitect care a contribuit si la ridicarea Castelului Peles intre anii 1893 – 1914. Castelul este situat langa Peles, pe Domeniul Regal de la Sinaia, domeniu ce mai contine printre altele si alte cladiri din aceiasi perioada: Corpul de Garda, Economatul, Casa de Vanatoare Foisor, Grajdurile, Uzina Electrica, Vila Sipot si la capatul vechii poteci regale, Vila Regelui Ferdinand din Stana Regala. Castelul Pelisor a fost construit din dorinta regelui Carol I, ca resedinta de vara a principilor mostenitori Ferdinand si Maria incepand cu anul 1903. Aici au crescut si copii lor: Carol (viitorul rege Carol al II-lea), Marioara (regina Iugoslaviei), Elisabeta (regina Greciei) si Nicolae. Mobilierul si decoratiunile interioare, realizate de catre Bernhard Ludwig, indica un spatiu rezidential (hall, cabinete de lucru, capela, camera de aur), tributar inovatiilor miscarilor artistice de la inceputul secolului al XX-lea.
Principalele sali ale Castelului Pelisor sunt:
Holul de onoare, rafinat prin simplitate, lambrisat cu casetoane din lemn de stejar. Remarcabil se dovedeste luminatorul impodobit cu vitralii, element de arhitectura specific artei anilor 1900.
Biroul regelui Ferdinand impune prin solemnitate. Din garnitura mobilierului in stilul neorenasterii germane, se detaseaza biroul din lemn de nuc, placat cu trei panouri sculptate care infatiseaza Castelele Peles, Pelisor si Foisor. Capela integrata apartamentului reginei Maria se afla intr-un spatiu placat cu marmura de Ruschita, accesibil printr-o arcada cu coloane, aurita, ce poarta o inscriptie emblematica. Nota de reculegere confera vitraliile decorate cu antrelacuri ce filtreaza o lumina fascinanta.
Dormitorul de aur este mobilat cu piese realizate la 1909 in Atelierele de Arte si Meserii de la Sinaia (scoala infintata de rege), dupa planurile si desenele reginei. Sculptate in lemn de tei, aurite, ele poarta in decoratie antrelacul de inspiratie celtica si elementul zoomorf bizantin, interpretat in maniera Artei 1900.
Biroul reginei Maria, amplasat intr-un interior impodobit cu coloane brancovenesti si un camin specific interioarelor romanesti, cuprinde un mobilier conceput de regina. Scaunele si masa pentru corespondenta sunt decorate cu simbolurile Mariei, crinul si crucea gamata.
Camera de aur, incaperea pivot a palatului, este insolita ca decoratie. Peretii din stuc aurit poarta frunze de ciulini, motiv drag reginei intrucat era emblema orasului Nancy, capitala Art-Nouveau-lui, dar si legat de Scotia, locul natal al Mariei. Mobilierul decorat cu elemente celtice si bizantine este pus in valoare si de luminatorul cu forma unei cruci celtice de pe plafon.
Castelul Pelisor detine o valoroasa colectie de arta decorativa apartinand Art-Nouveau-ului, printre care lucrari ale unor artisti ca E. Galle, fratii Daum, J. Hoffmann, L.C. Tiffany, Gurschner etc. O mentiune speciala merita manuscrisul – pergament pictat realizat de Maria si daruit lui Ferdinand in 1906. Arta plastica poate fi grupata sub genericul “Tinerimea artistica”, miscare patronata de regina, ce reunea artisti romani aflati la inceputul carierei. La Castelul Pelisor se afla si alte lucrari ale Reginei Maria, in afara de manuscrisul mentionat anterior, ca de exemplu cateva acuarele reprezentand crini.