vineri, 18 mai 2012

Cetatea Alba

Cetatea Alba - MoldovaSe zice ca ar fi cea mai veche cetate de frontiera a Moldovei, situata la limanul Nistruli. In secolul VI i.e.n. in locurile descoperite de greci se afla colonia Tiras, mai bine zis o cetate-polis greceasca si greco-romana suprapusa dupa unii cercetatori pe cetatea medievala succesiv bizantina, genoveza, romaneasca, turceasca avind in aceste perioade numele respective de origine. Grecii o numeau Levcopilis, dacii – Vidava, romanii – Alba Iulia, genoveyii – Moncastro sau Maurocastro, turcii – Akkerman, rusii Belgorod.Cetatea Alba este un oras in raionul omonim din regiunea istorica Bugeac, in Ucraina de astazi (regiunea Odesa). Cetatea s-a aflat sub suveranitatea moldovenilor intre 1359 si 1484, cand Stefan cel Mare a pierdut cetatea, aceasta fiind cucerita de turci. Orasul devine parte a Regatului Romaniei intre 1918 si 1940. Populatia romaneasca in oras este de 2% (2001).Mentionata mai intai ca asezare construita de grecii din Milet, sub denumirea Tyras, dupa numele antic al fluviului Nistru (sec. VI-I i.Hr.) si amplasata conform documentelor pe insula formata de cele doua brate ale deltei riului Nistru (Tyras),(astazi raul Nistru nu are delta la varsarea in Marea Neagra ci se varsa print-un liman, fapt datorat micsorarii debitului acestui fluviu). In timpul lui Burebista, cetatea se numea Tyras si tinea de regatul dacic al lui Burebista. In secolele I – IV d.Hr. Cetatea se afla sub stapanire romana. Sursele medievale o mentionau, aproape fara exceptie, cu denumiri precum: Albi Castri, Citta Alba, Belgorod, Alba Iulia, Akkerman, etc., toate insemnand in traducere “Cetatea Alba”.

La sfarsitul secolului XIV-lea (1392), Cetatea Alba a intrat sub stapanirea moldovenilor, dobandind o mare importanta in timpul domniei lui Alexandru cel Bun si mai ales, a lui Stefan cel Mare, ca fortareata de aparare impotriva turcilor. Cetatea Alba era considerata, alaturi de Cetatea Chilia (situata la gurile Dunarii), “poarta crestinatatii” si “cheia a toata tara Moldovei, a Ungariei si tarii de pe Dunare” sau “plamanii Moldovei”. Rolul lor strategic in stoparea expansiunii otomane era recunoscut de sultanul Mehmed al II-ea inca din 1462: “atata timp cat Chilia si Cetatea Alba sunt ale valahilor si Belgradul sarbesc e al ungurilor, noi nu vom putea invinge cu totul pe ghiauri” (Nicolae Iorga). Dupa numeroase incercari nereusite, la 30 iulie 1484, o puternica oaste turco-tatara, condusa de sultanul turc Bayazid al II-lea, a asediat Cetatea Alba pe timpul domnitorului Stefan cel Mare, cetatea cazand sub ocupatie otomana la 5 august a aceluiasi an.

Cronologie: secolul al V-lea i.Hr – Primele atestari ale orasului dupa ce marinarii greci din Miletia au creat aici colonia numita Niconia.
Secolul al IV-lea i.Hr. – poporul nevrii organizeaza colonia feniciana Ophiuza, pe care o parasesc din cauza inmultirii serpilor.
In jurul anului 300 i.Hr. – orasul Tyras (denumirea orasului pe timpul lui Herodot, oras locuit de poporul tihrit) a fost infrant de catre daci.
Secolul al II-lea i.Hr. – orasul redevine colonie greceasca, principlala ocupatie fiind cea de comert in zona. Cand romanii au cucerit Dacia, au numit orasul Alba Iulia si il foloseau in comertul cu Scitia.
375 – Invazia hunilor a devastat colonia romana.
545 – Orasul renaste sub ‘anzi’, cu numele de Turris.
1241 – marea invazie tataro-mongola.
1261 – Orasul Genuia capata de la Bizant dreptul de monopol in comertul pontic.
1330 – Recunoasterea independentei tarii Romanesti de catre Ungaria.
1359-1365 – domnia lui Bogdan I in tara Moldovei (Moldovlahia, Rossovlahia).
1359 – Rascoala anti-ungara in tara Moldovei.
1365 – Recunoasterea independentei de Ungaria a tarii Moldovei.
Secolul al XIV-lea – Cetatea Alba e stapanita de tatari. Genovezii il numesc Moncastron, dar e cunoscut si ca Asprokastron.
1371, martie 9 – intemeierea unei episcopii catolice la Siret, capitala tarii Moldovei.
1375 – 1391 – domnia lui Petru I, in timpul caruia tara Moldovei cunoaste o perioada de prosperitate economica.
1377 – Petru I bate primele monede ale tarii Moldovei, grosi de argint.
1386 – Prima mentiune a Cetatii Albe in componenta tarii Moldovei.
1392 – prima mentiune documentara cunoscuta a Bucovinei desemnand partea de nord-vest a tarii Moldovei.
1392, martie 30 – Roman I, domnul tarii Moldovei, se numeste “Marele singur stapinitor, cu mila lui Dumnezeu domn Io Roman-voievod, care stapineste tara Moldovei, din munte pina la mare”
1400-1432 – domnia lui Alexandru cel Bun in tara Moldovei. Pe plan intern s-a ingrijit de dezvoltarea tarii: organizarea institutionala, intensificarea comertului, recunoasterea mitropoliei moldovene de catre Patriarhia de la Constantinopol, etc. Pe plan extern: a sustinut lupta polonilor impotriva cavalerilor teutoni si a respins primul atac al turcilor asupra tarii Moldovei.
1407 – sub Alexandru cel Bun, Moncastron este a tarii Moldovei si va fi denumita de moldoveni – Cetatea Alba.
1436 – prima atestare documentara a localitatii cu numele Chisinau
1440 – Cetatea Alba este refacuta de stefan al II-lea
1450 – Cetatea Alba a fost cucerita de turci si numita Akkerman.
1451 – Alexandru Voda a recucerit orasul .
1457-1504 – domnia luiStefan cel Mare. Unul din cei mai remarcabil domnitori din istoria tarii Moldovei. in timpul domniei sale tara Moldovei a devenit un stat puternic economic si militar. Pe plan extern a luptat pentru apararea independentei, respingand incercarile de cotropire ale dusmanilor. A obtinut un sir de victorii de prestigiu in fata Imperiului Otoman, oprind astfel inaintarea lor spre Europa centrala.
1484 – Cetatea Alba este cucerita de catre Imperiul Otoman.
1812 – Cetatea Alba (Akkerman) este cucerita de Imperiul Rus.
1918 – orasul trece in componenta Romaniei.
1940 – orasul este ocupat de Uniunea Sovietica, fiind atribuit RSS Ucrainene; intre 7 august si 1 decembrie orasul este resedinta Regiunii Akkerman.
1941 – orasul este eliberat de trupele romane, ca urmare a intrarii Romaniei in Al Doilea Razboi Mondial.
1944 – orasul trece din nou in componenta Uniunii Sovietice.
1991 – ca urmare a destramarii Uniunii Sovietice, orasul devine parte a Ucrainei independente.

Orasul – port Cetatea Alba in componenta tarii Moldovei: La sfarsitul anilor 60 ai sec. XIV tataro-mongolii, pierzand batalia de la Sinie Vodi (1363) cu ducele lituanian Olgherd, sunt nevoiti sa paraseasca teritoriul dintre Dunare si Nistru. La 1386 Cetatea Alba este mentionata ca parte componenta a tarii Moldovei. Domnii moldoveni construiesc aici o puternica cetate si prin intermediul orasului-port includ tara Moldovei in circuitul comertului international. Intr-un rastimp scurt a fost valorificat drumul comercial moldovenesc, care lega Europa Centrala de Orientul Apropiat. Drumul trecea de la Lvov spre Cernauti, Dorohoi, Suceava, Iasi, Lapusna, malul drept al Nistrului, Cetatea Alba. O ramificare a acestui drum ducea prin punctul vamal Tighina de pe Nistru spre Crimeea. Drumul comercial moldovenesc a impus de a se situa pe planul doi “drumul tataresc”, care in perioada dominatiei turco-tatare trecea prin stanga Nistrului. Din Orient se aduceau in Europa matasuri, stofe fine, perle, mirodenii, orez, stafide etc. Tara Moldovei pazea aceasta cale si lua vama de la negustori. La 1408, domnul tarii Moldovei, Alexandru cel Bun a acordat privilegii comerciale negustorilor din Lvov care duceau comert de tranzit prin tara Moldovei.

Cetatea Alba a jucat un anumit rol si in consolidarea religiei ortodexe din tara Moldovei. La inceputul secolului al XV-lea domnul Alexandru cel Bun a adus din Cetatea Alba la Suceava moastele sfantului martir Ioan cel Nou (care se presupune ca devenisera martir la Caffa). Acest sfant era considerat ocrotitorul tarii Moldovei. O importanta mare capata Cetatea Alba in sistemul de aparare a tarii Moldovei in timpul domniei lui Stefan cel Mare (1457-1504), cand creste pericolul expansiunii otomane. In oras atunci locuiau circa 20.000 de oameni printre care de rand cu moldovenii erau cunoscuti negustori genovezi, armeni, greci. La 1486 Cetatea Alba este atacata de otomani de pe mare si de pe uscat. Dupa o rezistenta eroica a garnizoanei din cetate ea este cucerita de oastea turceasca. Cea mai mare parte a orasenilor a fost vanduta in robie sau deportata in Asia Mica. Orasul, numit de turci Akerman devine un avanpost important al dominatiei otomane in spatiul nord-pontic.

Documente: Negustorii ce locuiesc in Akkerman (Cetatea Alba n. ns.) sa vina cu vasele lor la Adrianopol, la Brusa si Constantinopol, sa vanda si sa cumpere atat in timpul cand vor veni cat si cand vor pleca…beii si spahii sa nu le aduca paguba nici negustorilor, nici marfurilor lor. Din privilegiul dat negustorilor straini de Mehmed al II-lea. 9 iunie 1456.