vineri, 18 mai 2012

Cetatea Halmyris

Cetatea HalmyrisIntre ruinele cetatii Halmyris au fost descoperite resturile unei bazilici, construita dupa anul 324. Faima cetatii Halmyris a crescut in randurile credinciosilor dobrogeni, deoarece in zilele premergatoare praznicului Adormirii Maicii Domnului au fost demarate cercetarile arheologice sub altarul bazilicii. Intr-o zi de 15 august, s-a adus la lumina o cripta, necunoscuta pana atunci, in care se aflau osemintele a doi martiri locali: Epictet – preotul si Astion – monahul. Identificarea acestor martiri a fost posibila datorita restului unei inscriptii in limba greaca, zugravite pe unul dintre peretii criptei. Aceasta descoperire epocala a intarit veridicitatea informatiilor documentare privitoare la cei doi mucenici. Urmele chinurilor suferite de mucenici au fost intru totul confirmate de studiul antropologic realizat de Nicolae Miritoiu. In imediata vecinatate a ruinelor se afla in constructie o manastire care va pune in valoare importanta acestor descoperiri.
Cele mai vechi dovezi ale asezarii umane de la Murighiol dateaza din mileniul I inainte de Cristos. O veche asezare umana stabilita intr-un loc propice atat pentru hrana cat si pentru transport pe apa si resursele naturale existente in zona. Cum asezarea initiala se afla pe malul Dunarii, mai precis pe bratul sudic al Deltei, cel care este cunoscut in prezent ca Sfantu Gheorghe, erau indeplinite toate conditiile pentru un sat prosper. De fapt intreaga zona ocupata acum de Comuna Murighiol, ce ocupa intreaga peninsula a Dunavatului, cuprinsa intre bratul Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii, Lacul Razelm si Dealurile Tulcei, zona ce avea sa fie cunoscuta mai tarziu, in antichitate ca extrema Scythiae Minoris, a avut o istorie foarte bogata. Mediul ambient, propice dezvoltarii cetatii Halmyris ce a dainuit timp de cel putin un mileniu, a fost caracterizat de-a lungul intregii perioade, de existenta spre nord a unui segment din bratul sudic al Deltei (Sfantu Gheorghe) si dincolo de aceasta a Deltei Dunarii, a Marii Negre spre est si sud si a ultimelor ramificatii ale Dealurilor Tulcei – Bestepe (Cinci Dealuri in lb turca), spre vest. Cetatea romano-bizantina are o forma trapezoidala, cu o suprafata de cca 2 ha, cu 15 turnuri, trei porti si trei valuri de aparare.
Principalele monumente dezvelite si, in parte, restaurate sunt: Poarta de Nord; Poarta de Nord – Vest, Poarta de vest; Thermae-le; Edificiul nr. 1. Ruinele sunt in prezent reconditionate, o parte a Portii de Nord precum si o parte a peretilor au fost refacute, se lucreaza la cripta Basilicii (dar nu se poate intra), se pot vizita Thermaele, si zonele administrative. Structura peretilor ce pastreaza si azi dovada trecerii atator popoare peste Halmyris, diverse tipuri de constructie, materiale si tehnici folosite. Pe langa ce vedem conteaza si ce simtim. Poti sa simti istoria, trecutul atat de indepartat si de incarcat al acestei asezari. Probabil chiar primii oameni de pe Pamant au calcat pe aici.