vineri, 18 mai 2012

Cetatea Prejmer

Cetatea PrejmerCetatea Prejmer a fost cladita in forma de cerc avand ziduri groase de 3-4 metri si inalte de 12 metri, poduri si porti de fier care se ridicau. In cetate sunt fixate in ziduri niste guri de foc pe care se turnau smoala, apa clocotita, ulei incins. Unul din dispozitivele lor de lupta era ”Orga Mortii” formata din mai multe arme care trageau toate deodata, aceasta producea frica inamicului si multe pierderi. In jurul cetatii erau facute santuri adanci care erau umplute cu apa in caz de pericol. Cetatea Prejmer are aproape 300 de camere aranjate asimetric pe patru etaje iar in interiorul zidurilor se aflau camere asezate in forma de fagure unde erau tinuti cei asediati.
In centrul cetatii se afla una din cele mai importante biserici din Transilvania cu o arhitectura deosebita. Constructia este terminata imediat dupa anul 1240 de catre cavalerii teutoni. Aceasta a fost construita in stilul gotic burgund introdus de cistercieni de la Carta. Este cea mai bine pastrata si cea mai puternica biserica-cetate din estul Europei. Intre anii 1960-1970 Directia Monumentelor restaureaza biserica ajungand la forma ei initiala. La inceput cladirea era alcatuita din patru brate egale dispuse in jurul unui careu centrat de un turn octogonal. Bratele erau alcatuite din doua travee, una patrata si alta poligonala. Corpul era flancat pe ambele laturi de cate doua perechi de capele rectangulare. Biserica strajuia intregul sat de la o inaltime de 45 de metri. Cetatea are doua incinte: cea principala, de forma circulara, are diametrul de circa 80m si a fost ridicata dupa 1427. Aceasta inconjoara cu un zid de o grosime impresionanta, respectiv de 3-4m, pe zid aflandu-se, la cca 12m inaltime, drumul de straja. O a doua incinta, mai mica decat cealalta, este alipita gangului boltit al portii de intrare. Gangul este prevazut cu arce puternice, are o lungime de 50m si o functie de aparare precisa asigurata de un gratar din lemn intarit cu benzi din fier ascutite la partea de jos. Acesta era coborat in momentul in care avangarda dusmanilor spargea poarta de intrare si patrundea in incinta cetatii.
Coborata fulgerator, izola avangarda asediatorilor de grosul ostirii. Zidul incintei principale este intarit la exterior prin cateva bastioane de forma aproximativ cilindrica. La interior este captusit cu 275 de camari dispuse pe trei si patru niveluri, legate intre ele prin scari de lemn. Pe vremuri, in aceste camari se pastrau proviziile locuitorilor satului (fiecare familie avea camara sa proprie), care se refugiau in incinta Cetatii in timpul asediilor. De asemenea, zidurile incintei principale circulare erau prevazute cu guri de tragere pastrate pana astazi, prin care satenii se puteau apara tintind cu arcuri, iar mai tarziu, cu arme de foc. In Cetatea Prejmerului s-a pastrat si o originala orga a mortii – dispozitiv care declansa simultan mai multe archebuze, starnind panica in randul asediatorilor (reamenajata in secolele XVI-XVII). Intreaga Cetate isi desfasoara zidurile intr-o ordine orizontala si cu greu se poate ghici din afara cat de solid este organizat sistemul defensiv interior. Zidurile principale sunt protejate de un zid-scut si de un sant cu apa (care astazi nu mai exista), flancarea fiind asigurata de patru bastioane de artilerie.