vineri, 18 mai 2012

Cetatea Rasnov

Cetatea Rasnov - BrasovCetatea Rasnov, considerata una dintre cele mai frumoase cetati de pe teritoriul tarii noastre, este situata in Tara Barsei, pe drumul Brasov-Rucar-Campulung Muscel, ce face legatura intre Tara Romaneasca si Transilvania.

Cetatea este pozitionata pe un deal stancos, imprejmuit de padure, unde singura cale de acces este dinspre est. Acest impresionant monument istoric este mentionat pentru prima data in documente in anul 1335, sub numele de Cetatea Taraneasca a Rasnovului.

Cetatea a fost construita de catre localnicii Rasnovului pentru a se apara si pentru a se adaposti in timpul invaziilor vrajmase. Din cauza terenului in panta, zidurile cetatii au o forma neregulata, cu o inaltime de 5 m si o latime de 1,5 m in locurile unde grosimea zidurilor nu a fost dublata. Cetatea cuprinde o curte exterioara, situata in partea de est a cetatii si inconjurata de un zid fortificat, si o curte interioara marginita de zidurile propriu-zise ale cetatii. In curtea interioara se gasesc si in prezent ruinele celor peste 30 de case care adaposteau locuitorii Rasnovului pe timp de asedii. In interiorul cetatii a fost construita o scoala, o biserica dar si o fantana care s-a pastrat pana in zilele noastre. Fantana a fost construita de 2 prizonieri turci, pe o perioada de 17 ani, carora li s-a promis eliberarea la finalizarea constructiei fantanii.