luni, 21 mai 2012

Cheile Garlistei

Cheile-Garlistei-Muntii-AnineiCheile Garlistei se intinde pe o suprafata de 517 hectare si are o altitudine maxima de 690 metri in Muntii Aninei, sunt dezvoltate intre localitatile Anina si Garliste si sunt parcurse de raul Garliste, face parte din Parcul National Semenic – Cheile Carasului – rezervatia mixta (forestiera, geomorfologica si geologica).Au o lungime de cca. 9 km, incepand la 3-4 km dupa iesirea din Anina si terminandu-se cu aproximativ 1 km inainte de a intra in satul Garliste.

Cheile Garlistei sunt spectaculoase avand portiuni foarte salbatice cu pereti calcarosi acoperiti cu vegetatie ce se ridica chiar din apa paraului.

Traseul Anina-Cheile Garlistei-Garliste este marcat turistic cu punct rosu, fiind vizibil de la iesirea din cartierul Schlucht al Aninei.

Timpul alocat parcurgerii acestui traseu este de circa trei ore si jumatate, unde cheile impresioneaza prin versantii calcarosi abrupti, turnurile su hornurile calcaroase.

Se pleaca din Anina, pe un drum forestier care derptat devine o poteca, pe alocuri sapata in stanca, iar in alte parti este barata de copaci cazuti sau acoperiti cu mari mase de grohotis.

Atractii turistice sunt: Cleantul Cerbilor (la baza versantului gasindu-se cateva pesteri), Pestera Galatiului, Pestera cu Apa (cea mai lunga pestera din chei); cea mai importanta portiune o cheilor, intre Cleantul Gherii si abruptul nordic al Dealului Moghila, care prin salbaticia si frumusetea ei se situeaza printre cele mai deosebite din tara.