luni, 21 mai 2012

Cheile Minisului

Cheile Minisului - Muntii AnineiCheile Minisului sunt o formatiune tip chei pe cursul raului Minis in Muntii Aninei, judetul Caras-Severin. Sunt situate intre Orasul Anina si comuna Bozovici, sunt accesibile turistilor si sunt impartite in mai multe sectoare, fiind strabatute de drumul national 57B.Obiectivele principale de interes turistic sunt Cascada si Izbucul Bigarului, Pestera Ponor-Plopa, Pestera Hotilor, Pestera cu Aburi, Pestera cu Oase (aici au fost descoperite oase foarte vechi ale omului preistoric), lacul de acumulare de pe Valea Minisului (numit si Lacul Cerbu sau Lacul Gura Golambului), Pestera Buhui si Lacul Buhui.

Accesul in chei se face din orasul Anina. Ele se desfasoara pe o lungime de 14 km si sunt formate din trei sectoare principale: Cheile Minisului (primul sector), Cheile Poneascai (al doilea sector), Cheile Bigarului (ultimul sector).

Cheile Minisului fac parte din Parcul National Cheile Nerei – Beusnita, dar nu sunt incluse in nicio rezervatie naturala. Izbucul Bigar si Cascada Bigar sunt incluse in Rezervatia Naturala Bigar. Cheile Minisului reprezinta o zona carstica de mare interes fiind renumite si pentru marmitele formate de vartejuri.