luni, 21 mai 2012

Cheile Rasnoavei (Rasnovului)

Cheile Rasnoavei (Rasnovului) se afla la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov, imediat cum treceti de serpentinele de la Paraul Rece cum veniti dinspre Predeal.
Cheile Rasnoavei este unul dintre cele mai impresionante locuri in care poti face cunostinta cu salbaticia naturii, motiv pentru care este cautat anual de o multime de turisti pasionati de sporturi extreme.Odata ce ai intrat in Chei, imaginea se schimba, peisajul devine abrupt si colturos, stancile salbatice asteptand parca sa fie cucerite. An de an, vara de vara, traseele de alpinism isi astepata impatimitii. Cele mai cunoscute sunt Surplombele de Aur si Santinele Cheilor, locuri prin care deseori se antreneaza si Vanatorii de munte. Dar pe langa acestea, Cheile Rasnoavei abunda de trasee montane, marcate cu vopsea rosie, gata sa fie cucerite de turisti.
In impresionantul perete din Cheile Rasnoavei – malul drept – s-au stabilit mai multe trasee alpine, dintre care cele mai cunoscute sint Santinela Cheilor si Surplombele de Aur. Alaturi de aceste trasee, in Cheile Rasnovei au aparut si alte trasee care pot fi cu usurinţa reperate, fiind marcate foarte vizibil cu vopsea, aplicata pe stanca.
Dar principala atractie este bungee jumping-ul de la 150 de metri cadere libera. Instalatia de bungee jumping din Cheile Rasnoavei este cea mai populara din Romania (alaturi de barajul Vidraru) si este considerata ca fiind cea de-a doua din Europa (dupa Elvetia), cu o inaltime de 135 m (si posibilitati de extindere pana la 155 m), pe o distanta de aproximativ 100 m, in functie de greutatea celui care sare. Saltul dureaza aproximativ 45 de minute si costa in jur de 300 RON. Recent, a fost inaugurata si o instalatie de 42 de metri, pentru cei care experiementeaza pentru prima oara saltul in gol cu coarda elastica. Alte atractii sunt, fireste, catararea la liber si tiroliana.
Tot din Cheile Rasnoavei mai te poti aventura pe unul din traseele nu mai lungi de doua ore ca si timp, catre Varful Postavarul Dealul cu Mesteceni, Stejarii Argintii sau Poiana Brasov. In zona se afla si Cetatea Rasnovului, ridicata in Evul Mediu, in scop de aparare.

Acces in zona :
Cu masina: pe DN1 pana la intrarea in Predeal, stanga imediat dupa pod, pe drumul Preeal-Rasnov, Cabana Cheia dreapta si 2.5km pe drum forestier.
Cu trenul: Coborare in Gara Predeal. Apoi, traseu de 2 ore pe la Cabana 3 Brazi, Cabane secui, Poteca turistica marcata pana in Cheile Rasnoavei.
Pe jos: de la Predeal – Cabana Trei Brazi se poate ajunge pe potecile marcate cu triunghi albastru si triunghi galben, iar de la halta Timisu de Sus, pe marcajele cu triunghi rosu.