duminică, 20 mai 2012

Muntii Rodnei

Muntii RodneiMuntii Rodnei fac parte din grupa de nord a Carpatilor Orientali. Cu inaltimea maxima de 2.303 de metri, atinsa de Varful Pietrosul Rodnei, Muntii Rodnei sunt cei mai inalti si mai greu de strabatut din lantul Carpatilor Orientali. Culmea principala masoara peste 50 km lungime, pe o latime de 30-40 km, este orientata est-vest, abrupta spre nord si domoala spre sud.Muntii Rodnei apar sub forma unui horst alcatuit din sisturi cristaline, delimitat de falii profunde: Dragos Voda (la nord) si Rodnei (la sud). In partea sudica a muntilor apar roci vulcanice neogene, sub forma unor maguri dispuse in lungul Somesului Mare. Rocile sedimentare, de varsta cretacica si paleogena (marne, gresii conglomerate si calcare) care inconjoara masivul au fost afectate de miscarile stirice si imprima reliefului trasaturi caracteristice. Din intregul lant carpatic oriental, Muntii Rodnei pastreaza cel mai bine urmele ghetarilor cuaternari. Acesti munti prezinta numeroase circuri glaciare (Lala, Negoiescu, Iezer, Buhaescu, Izvorul Cailor, Puzdrele, etc), chei si defilee (Cheile Bistricioarei, defileele Stramba, Rebra, Cormoaia Pasul Prislop etc), cascade (Cascada Cailor cu o cadere de peste 80m – cea mai mare din tara, treapta principala avand peste 16m inaltime, Guset, Cormaia, Anies, cascada Puzdrele care se afla la 1.520m altitudine).
Parcul National Muntii Rodnei reprezinta cea mai mare arie protejata localizata in grupul nordic al Carpatilor Orientali, acoperind o suprafata de 47.227 de hectare, din care 3,300 ha au fost declarate Rezervatie a Biosferei in anul 1979. La intrarea in parcul national, dinspre Borsa se afla Cascada Cailor, intr-o zona de un pitoresc deosebit. Stancile de aici sunt o mare atractie pentru alpinisti.
Rezervatia Naturala ”Pietrosu Mare” se afla in partea nord-vestica a Muntilor Rodnei. Aceasta se desfasoara de la circa 750m alt. la 2303m alt. incluzand in arealul ei reliefuri apartinand diferitelor cicluri de modelare (in special glaciar si periglaciar), precum si portiuni din principalele etaje de vegetatie ale Muntilor Rodnei. A fost infiintata in anul 1932 si are si o zona stiintifica de protectie absoluta. In rezervatie sunt prezente o serie de specii rare de plante, endemisme carpatice sau rodnene.
Rezervatia Naturala Piatra Rea, 50 ha, este protejata in special pentru abundenta exemplarelor de floare de colt (Leontopodium alpinum).
Rezervatia mixta ”Pestera si Izbucul Izvorul Albastru al Izei”, 100 ha, este situata in partea estica a Muntilor Rodnei, pe versantul sudic al Muntelui Magura, a fost declarata rezervatie in anul 1977. Denumirea acestei arii protejate geologice si peisagistice provine de la nuanta verzui-albastruie a izvorului carstic, unul din afluentii de obarsie al raului Iza. Pestera s-a format la zona de contact dintre sisturile cristaline ale Muntilor Rodnei si zona calcaroasa, avand o lungime de 2500m iar dupa recartarea facuta de catre Clubul de Speologie Montana din Baia Mare (ianuarie 2009), acum pestera are o dezvoltare de aproape 3800 metri.
Rezervatia mixta ”Ineu – Lala”, 2568 ha, prezinta o larga dezvoltare a reliefului glaciar (custuri, circuri glaciare, vai glaciare, morene), cuprinzand elemente ale retelei hidrografice (cascade, lacuri glaciare) si elemente ale florei si faunei caracteristice acestor munti: tisa, zambrul si cocosul de mesteacan.