Castelul Cantacuzino din Statiunea Busteni este situat in cartierul Zamora, pe strada cu acelasi nume. Constructia a fost realizata si terminata in 1911 de catre arhitectul Grigore Cerchez la cererea printului Gheorghe Grigore Cantacuzino zis si Nababu din cauza averii sale impresionante. Gurile rele spun ca era atat de bogat incat putea pava intreaga curte a castelului cu monedele sale de aur si ca ar fi fost ridicat ca o reactie orgolioasa fata de construirea Castelului Peles de catre Regele Carol I.Castelul Cantacuzino de la Busteni este marcat de elemente de arhitecura neobrancoveneasca si se intinde la parter pe o suprafata de 1.200 mp, intreg castelul avand un total de 3.148 mp (demisol, parter si etaj), corpul 2 (pavilionul de serviciu) pe 423 mp, corpul 3 (vila administrativa) pe 114 mp, iar corpul 4 il reprezinta capela. Grotele, fantanile arteziene si cascadele reconstruiesc o atmosfera romantica, incantatoare, unica.
In corpul central al castelului se gaseste o colectie de heraldica reprezentand blazoanele familiilor inrudite prin alianta cu familia Cantacuzino, precum si portrete ale membrilor familiei, picturi realizate pe piele de Cordoba. Castelul a fost amenajat cu vitralii, plafoane cu grinzi pictate, balustrade din lemn, piatra sau fier forjat, seminee cu piatra alba si ornamente din mozaic. Interioarele castelului reflecta intru totul gustul pentru opulenta al Nababului.
Gheorghe Grigore Cantacuzino (1832 – 1913), a fost un membru marcant al cunoscutei famili boieresti Cantacuzino (provenit din tata Cantacuzino si mama Kretzulescu, doua mari familii boieresti ale vremii), detinea o avere fabuloasa, atat prin mostenire si casatorie, cat si prin buna administrare a averii, construind pentru sine si familia sa o serie intreaga de palate si resedinte. Acesta pe langa obarsia nobila a detinut importante functi in stat, fiind ministru al Justitiei, ministru al Lucrarilor Publice si ministru de Finante, precum si de doua ori Prim-Ministru, precum si lider al partidului conservator de la acea vreme. La cererea sotiei Nababului, Ecaterina Baleanu, se construieste pe domeniu castelului de la Busteni in anul 1927, pe locul unui vechi lacas de cult din anii 1700, o bisericuta de lemn, in stil maramuresean. Insa in anul 1948 este inchisa, odata cu nationalizarea castelului de catre comunisti si sfintita din nou, in anul 1994, dupa aproape 50 de ani de uitare.
Dupa nationalizare, comunistii acopera cu un strat gros de vopsea picturile murale executate de artisti adusi tocmai de la Venetia si transforma fosta resedinta de vara a familiei Cantacuzino in Sanatoriu al Ministerului de Interne, facand pierdute toate piesele de mobilier din castel. In ultimii ani, investitorii care au cumparat domeniul de la mostenitorii familiei Cantacuzino il restaureaza treptat si l-au repus pe lista de obiective turistice de pe Valea Prahovei, insa lipsa pieselor de mobilier din castel lasa un gust amar vizitatorilor ce trec pragul acestui castel.