vineri, 18 mai 2012

Cetatea Scheia

Cetatea ScheiaCetatea Scheia denumita si Cetatea de Apus a Sucevei, este in prezent o cetate in ruine. Cetatea Scheia se afla situata la cea 1,5 km nord vest de oras, pe fruntea crestei dealului Zamca, in locul numit Septilici. Alegerea acestui punct pentru construirea cetatii a fost dictata de motive strategice, de aici putand fi supravegheate drumurile dinspre nord si vest.Cercetarile arheologice intreprinse timp de mai multi ani au scos la iveala ruinele unei cetati, construita la sfarsitul secolului al XlV-lea, in timpul domniei lui Petru I Musat.

Cetatea are forma unui romb cu laturile aproape paralele si egale (36 m lungime in interior, 3 m grosime), la fiecare colt cu cate un turn de forma rectangulara.

Zidurile au fost lucrate din bolovani de cariera nefasonati, care ating marimi intre 0,40-0,50 m. Din acelasi material au fost ridicate si turnurile cetatii. Daca luam in consideratie lungimea zidurilor obtinem o suprafata a cetatii de 1.450 metri patrati, iar perimetrul interior este de cea 260 m. Din cele patru turnuri de colt, doar unul singur s-a pastrat la suprafata solului.

Se remarca si alte elemente constitutive ale cetatii, care s-au mai pastrat si au fost depistate in cursul cercetarilor arheologice: contraforturile, pavajul de incinta, santul de aparare, intrarea. Calculele care pornesc de la productia cuptoarelor de ars piatra de var de la Scheia arata ca cele 140 vagoane de var au putut da 7.500 tone de mortar, cu care s-au putut construi zidurile cetatii. Cel mai puternic argument ca cetatea Scheia a fost terminata sunt accesoriile special amenajate: santul si valul de aparare.

Alte elemente constitutive ale cetatii, care s-au mai pastrat si au fost descoperite in timpul cercetarilor arheologice sunt: contraforturile, pavajul de incinta, santul de aparare, intrarea.

Momentul de intrerupere a functionarii cetatii este marcat in teren de urmele lasate de lucratorii care au scos piatra zidurilor si turnurilor. Terminata de Petru I Musat si demolata de Alexandru cel Bun (1400-1432), cetatea Scheia a avut o viata extrem de scurta. In privinta demolarii cetatii s-au emis doua ipoteze: cetatea Scheia a fost distrusa intentionat fie datorita instabilitatii solului, fie pentru ca ea nu avea un rol esential in apararea capitalei Moldovei.

Cetatea Scheia a fost inclusa ca sit arheologic pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004 avand o suprafata protejata de 4,8 ha.

Nu exista drum de acces la ruinele cetatii si nici macar un indicator care sa-i semnaleze existenta, de aceea multa lume nu stie nici de existenta ei si nici de locul unde se afla. La cetate se poate ajunge pe un drum forestier aflat la capatul Strazii Mihail Sadoveanu din Suceava, printr-o padurice pana la o creasta de deal.