vineri, 18 mai 2012

Cetatea Zanelor

Cetatea Zanelor - CovasnaCercetarile efectuate aici au scos la iveala numeroase fragmente de ceramica si monezi datand din perioada dacica si romana. Cercetatorii cred insa ca dacii si-au construit cetatea pe locurile unei civilizatii mai vechi, aici descoperindu-se urme din prima perioada a epocii fierului.

Dupa primele cercetari reiese ca primele ziduri au fost ridicate in jurul anului 1000 i.e.n., in timpul domniei lui Burebista, perioada fiind identificata dupa o moneda romana descoperita in acest loc.

In urma lucrarilor de amenjare au fost reconstituite trei terase fortificate, cu o suprafata totala de 10.000 mp si avind o lungime de 700 m. Rolul cetatii era de a controla intrarile si iesirile in si dinspre sud-estul Transilvaniei spre Moldova. Pentru aparare era disponibil un efectiv de aproximativ 200 militari, numarul acestora fiind completat de civilii care aduceau diverse servicii capeteniei care locuia in cetate precum si ostasilor ce o aparau.

Pe terasa de la baza locuiau civilii, pe cea de-a doua isi aveau domiciliul militarii, iar in virful dealului era resedinta capeteniei. Cercetatorii cred ca, dupa modul in care au fost ridicate fortificatiile precum si dupa marimea complexului, era vorba despre o capetenie cu rang inalt.

Drumul pana la cetate dureaza aproximativ 2 ore pe niste drumuri forestiere nemarcate insa sunt si portiuni destul de abrupte, nefiind recomandat celor cu conditia fizica neadecvata.