Sunt strabatuti de cea mai inalta sosea de la noi din tara, Transalpina, care ajunge pana la altitudinea de 2.200 m, oferind imagini rar intalnite.
Pe cuprinsul intinderii muntilor Parang se gasesc un varf muntos de peste 2.500 de metri, si anume varful Parangul Mare, cu 2.518 m si trei varfuri de peste 2.400 de metri: Gemanarea, cu 2.426 m, Stoinita, cu 2.421 m si Carja cu 2.405 m si aproximativ 15 varfuri de peste 2.300 m.
Muntii Parang se remarca prin masivitatea lor, care ii fac a fi asemanatori cu Muntii Fagaras si multitudinea de lacuri glaciare (Mija, Galcescu, Rosiile, Iezerul inghetat) care ii aseamana cu Muntii Retezat. Faptul ca pe traseele sale sunt putine cabane si refugii montane il face sa fie unul dintre cele mai salbatice masive muntoase din Romania.
Partea sa sudica se remarca prin existenta unor formatiuni calcaroase, care au dat nastere unor pesteri, cum ar fi: Pestera Muierilor, aflata pe valea Raului Galbena si Pestera Polovragi, aflata pe valea raului Oltet, Cheile Oltetului. Aici se afla cel mai lung telescaun din Romania.