sâmbătă, 19 mai 2012

Palatul Roznovanu

Palatul RoznovanuPalatul Roznoveanu, este un monument de arhitectura, impresionant prin somptuozitate si prin fastul interioarelor, fiind construit in deceniile 7-10 ale sec. XVIII-lea in Iasi si restaurat intre anii 1830-1833 de catre cunoscutul arhitect Johan Freywald, cel care a proiectat si Catedrala Mitropolitana din Iasi. Cladirea adaposteste actualul sediu al primariei Iasi.In ansamblu, ca arhitectura dar si prin frescele interioare si statuile ce impodobeau in 1830 exteriorul, palatul apartine stilului neoclasic, cu elemente ornamentale electico-baroce. Pana in 1891 cand este vanduta statului, cladirea este resedinta a familiei Rosetti – Roznovanu, cea mai puternica si mai influenta familie din arena politica moldava a urbei. Fiind una din cele mai importante case ale Iasului in epoca, a gazduit numeroase personalitati si a fost martora unor evenimente istorice semnificative.
La sfarsitul sec. XVIII (1788), se stabileste la Palat, generalul rus Romanov si mai apoi, intreaga diplomatie rusa, aflata aici in perioada Regulamentului Organic (1829-1831). De altfel, in 1866, familia Roznovanu, sustinuta de forte politice din Rusia, incearca organizarea unui complot ce urmarea urcarea in scaunul Moldovei, a lui Nunuta Roznovanu, dar planul se soldeaza cu un esec. Un esec a fost si incercarea fostului domnitor Mihail Sturdza, stabilit aici in 1858 de a reveni la putere, la 10 ani de la plecarea din tara. Figuri marcante se perinda prin saloanele Palatului in deceniile 7-8 ale sec.XIX: M.S. Carol I, Natalia Kescu (care va deveni Regina Serbiei in 1882), celebra Hariclea Darclée etc.
Intre anii 1892-1892, Palatul Roznovanu va fi folosit ca resedinta temporara a familiei regale, o parte din spatiu fiind alocat autoritatilor locale. Cladirea a jucat un rol deosebit pe scena istoriei mai ales in Primul Razboi Mondial, intre 1916-1918, cand a gazduit sediile ministerelor conducerii politice refugiate de la Bucuresti. In incaperea in care se afla acum Cabinetul Primarului, isi avea biroul M.S. Regele Ferdinand I, iar in actuala Sala de sedinte a Consiliului Local, s-a intrunit in 1918, Consiliul de Razboi al Romaniei. In deceniile 2-4 ale secolului XX, Palatul cunoaste din nou stralucirea vietii mondene de altadata, pentru ca, din 1944 sa devina sediul Comitetului Orasenesc de Partid si din 1970 sediul Primariei Iasi. Dupa 1990 s-au perindat prin Sala Mare a Palatului, semnificative personalitati ale vietii politice romanesti, membrii Casei Regale, ambasadori si reprezentanti ai statelor din toate colturile lumii.